مقدمه
تحقق اقتصاد دانش بنیان و دانایی محور و تحقق شعار رونق تولید قطعا مبتنی بر ساخت اکوسیستم نوآوری و کارآفرینی خواهد بود که در آن اجزایی نظیر پارک ها، مراکز نوآوری، دانشگاه ها، شتاب دهنده ها و صندوق های تامین مالی و سایر نهادهای مرتبط نقش اساسی را به عهده خواهند داشت.
یکی از ارکان کلیدی این اکوسیستم صندوقه ای پژوهش و فناوری هستند که در قالب شخصیت حقوقی غیردولتی و استقلال مالی متشکل از سرمایه گذاران بخش دولتی و خصوصی به منظور تامین مالی سهل و آسان برای کمک به فناوران در تجاری سازی ایده ها و طرح های فناورانه، تامین مالی محصولات دانش بنیان، توسعه اقتصاد دانش بنیان و گسترش شبکه تأمین مالی نوآوری و فناوری و توانمندسازی شرکتهای دانش بنیان به عنوان یکی از بازوهای مدیریت فناوری و نوآوری و تجاری سازی در اکوسیستم نوآوری و کارآفرینی استان و کشور ایفای نقش می نمایند.
در این راستا صندوق غیر دولتی پژوهش و فناوری استان بوشهر به استناد آیین نامه اجرایی ماده (۴۴) قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور و با اخذ مجوز راه اندازی از کارگروه صندوق های پژوهش و فناوری کشور شروع به فعالیت نموده است. یکی از اهداف این صندوق پشتیبانی از واحدهای فناور فعال در استان بوشهر است.
شرکت ها و واحدهای فناور در استان بوشهر در حال حاضر بر اثر مسائل و مشکلات اقتصادی و رقابت شدید تحت فشار زیادی هستند و نیازمند تقویت و توانمندسازی می باشند. از طرفی دیگر، بررسی عملکرد واحدهای فناور نشان می دهد که عواملی چون مشکلات تأمین مالی، مدیریت ناکارآمد، بازاریابی ضعیف، نداشتن برنامه و نگاه راهبردی، عدم وجود تخصص و تجربه کافی و سیستم آموزشی ضعیف از جمله دلایلی هستند که موجب شکست و عدم موفقیت این واحدها شده است. در همین راستا صندوق پژوهش و فناوری استان در جهت پشتیبانی از واحدهای فناور در استان بدنبال ارائه راهکارها و برنامه هایی است که به رفع این چالش ها کمک می کند. این برنامه ها تحت عنوان برنامه های توسعه و توانمندسازی واحدهای فناور توسط این واحد ارائه می گردد. با توجه به اینکه دلایل شکست و مشکلات واحدهای فناور استان متفاوت است و دارای گستردگی زیادی است، این صندوق در جهت ارائه خدمات تخصصی توانمندسازی، واحد توانمندسازی را راه اندازی نموده است که اهداف این طرح باختصار به شرح زیر می باشد:
- رشد و ارتقاء دانش و تجربیات تخصصی کارشناسان و کارکنان دانایی (دانش مالی، دانش سرمایه گذاری، دانش مدیریت فناوری و نوآوری، دانش مدیریت عمومی و …)
- توسعه بازار محصولات فناورانه از طریق ارائه خدمات تحقیقات بازار و بازارشناسی
- بهبود و ارتقای کسب و کارهای فناورانه از طریق ارائه خدمات مشاوره تخصصی
- توسعه رویدادهای کارآفرینی در حوزه های مزیتی و تخصصی استان
- توسعه تسهیلات پشتیبانی بیمه ای و مالیاتی به واحدهای فناور
- تسهیل فرآیند ثبت اختراع، جهت کمک به مخترعین و نوآوران
- رشد و ارتقاء و توانمندسازی مدیران واحدهای فناور
- استفاده از ظرفیت های بالقوه کارکنان